Linux un sistem de operare fiabil si stabil
CentOS, Fedora, Ubuntu sunt doar cateva din distributiile foarte cunoscute ale Linux si care ofera variante Desktop si Server ale acestui sistem de operare.
Distributiile Linux pun accent pe stabilitate si fiabilitate lasand pe planul doi popularitatea in randul utilizatorilor obisnuiti, de acasa. Multi dintre utilizatorii obisnuiti inca prefera Windows cand vine vorba de utilizarea unui sistem de operare pe calculatorul de acasa.
Putini stiu insa ca majoritatea distributiilor Linux sunt opensource si sunt oferite gratuit, fara sa platesti o licenta ca in cazul sistemelor de operare Windows.
Desi nu este un sistem Desktop foarte popular, Linux este intalnit aproape in toate domeniile si utilizatorii obisnuiti interactioneaza in mod indirect cu acest sistem de operare.
Unde putem intalni sistemul de operare Linux?
1.Internet – 65% din serverele web utilizeaza Apache. Majoritatea serverelor care utilizeaza Apache sunt servere Linux.
2.Retelistica – un procent foarte mare din routere si echipamente de retelistica utilizeaza linux, daca ai un router acasa sau la serviciu este foarte probabil ca acesta sa ruleze pe Linux.
3.Automobile – o serie de sisteme de siguranta, navigatie GPS cat si sisteme multimedia au la baza un sisteme de operare Linux.
4.Multimedia si TV – foarte multe receivere, televizoare si sisteme multimedia folosesc Linux ca sistem de operare.
5.Telefoane Mobile – Android este un sistem de operare pentru smartphone-uri care are la baza un kernel Linux. Multe din telefoanele IP utilizeaza Linux.
6. Roboti si Automatizari – Robotii industriali, Masinile CNC si robotica in general utilizeaza sisteme de operare care au la baza Linux.
Nu mai luam in calcul faptul ca o serie de Tablete, PDA si Notebook-uri se livreaza cu sistem de operare Linux preinstalat.
De ce utilizatorii finali nu aleg Linux?
Este un cerc vicios, Windows-ul este foarte raspandit intre utilizatorii finali, motiv pentru care aplicatiile destinate utilizatorilor finali sunt in primul rand concepute sa ruleze pe Windows.
Cei care inceraca sa utilizeze Linux renunta rapid deoarece multe din programele care le utilizau anterior nu au suport Linux.
De ce dezvoltatorii aleg Linux pentru dispozitivle dedicate si servicii?
Este foarte simplu, costuri zero de licentiere, cod sursa deschis care poate fi modificat dupa nevoi, o comunitate de profesionisti care ofera suport gratuit, fiabilitate si stabilitate.
In cazul unui dispozitiv dedicat, utilizatorul final interactioneaza in mod direct doar cu funtiile dispozitivului. Acest lucru permite dezvoltatorului sa isi aleaga sistemul de operare cel mai fiabil, robust si care sa ii ofere performante la un cost redus.
La fel se intampla si in cazul unui serviciu web, utilizatorul interactioneaza in mod direct cu website-ul si nu cu sistemul de operare, lucru care permite dezvoltatorului sa isi aleaga platforma preferata.